MAKER HAREKETİ
MAKER NEDİR?
Maker, kısaca anlatmak gerekirse kendisi birşeyler ortaya koyan, üreten kimseye denir. Yabancıların DIY (do it yourself – kendin yap) dediği tanımına uyan her şey buna dahil olabilir. Bu kapsamda Arduino ve benzeri elektronik donanımlar ile projeler yapan, 3 boyutlu yazıcılar ile birşeyler tasarlayıp basan, kendi drone’unu yapan hatta ve hatta kendisinie ait yemek tarifi olan herkes kendini Maker olarak tanımlayabilir.
Maker kültürünün en çok beslendiği şey paylaşım ve deneyimdir. Maker, oluşturduğu şey her ne ise kendisine saklamak yerine paylaşmayı tercih eder. Bilgi ve deneyim buna dahildir.
Maker’lar için ezber bilgiden çok deneyim önemlidir.
Ezbere bilginin, bir şey oluşturmada deneyim kadar etkin rol almayacağını bilir. Deneyim kazanma süreci genellikle şu şekilde işler: yap, başarısız ol ve tekrar yap.
Bu yüzden Maker, aynı zamanda başarısız olmaktan korkmayan kişidir.
Günümüzde teknolojinin yayılması ve herkese ulaşabilmesi sayesinde, herhangi birşey meydana getirmek çok kolay hale gelmiştir. İnternet sayesinde her türlü kaynağa erişim mümkündür. Böylece yapılmak istenen şeyle ilgili detaylı açıklama, devre şemaları, 3 boyutlu yazıcı model dosyaları gibi materyaller kolaylıkla temin edilebilir.
Maker’lığın ruhunda paylaşmak olduğundan, makerspace ve hackerspace gibi Maker’ların birlikte kolektif bir şekilde çalışabileceği mekanlar bulunmaktadır. Bu atölyelerde, her tecrübe seviyesinden insan biraraya gelerek hayallerini,deneyimlerini ve fikirlerini paylaşma olanağı bulabilir. Özellikle bu tip mekanlar, yeni başlayan kişiler için eğitim niteliğinde etkinlikler düzenlemektedirler. Eğer sizde de Maker ruhu varsa ve bir yerden başlamak istiyorsanız, bu tarz toplulukların etkinliklerini takip edebilirsiniz.
MAKER HAREKETİ NEDİR?
Maker Hareketi (Maker Movement), dünyada hızla yayılan “kendin yap” kültürü ile teknolojinin birleşmesinden oluşan bir akımdır.
Bir kişi kendine Maker (üretici, üreten, yapan kişi) diyorsa Maker Hareketi kapsamında o kişi Maker’dır. Maker hareketi kapsamında yemek yapmaktan model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile yapılan bir model araçyan 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen süs eşyası, takı, oyuncağa kadar her ürün aslında Maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.
Maker Hareketi öncülerinden Dale Dougherty’nin tanımına göre, “Maker ruhunun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, ezber bilgi yerine deneyim vardır. Artık yapmak çok kolay. İnternetten bulacağınız modellerle, 3 boyutlu yazıcılar yardımı ile eskiden haftalarca süren ve çok pahalıya mal olacak prototipleri, bugün çok hızlı ve ucuza yapabilirsiniz. Arduino, Littlebits benzeri elektronik devreler ve bileşenler sayesinde, detay bilgiye ihtiyaç duymadan, yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar sınırsız. Yapmak istediğinizi bir arama motoruna yazıp yapmaya başlayın!”
MAKER NE YAPAR?
Maker çok çeşitli alanlarda üretebilir. Çoğunlukla teknolojiyle uğraşıyor olması, onu mühendisliğe yakın kılar. Maker sıfırdan hiç olmayan birşeyi hayal edip üretebilir. Bu yüzden sensörlerle çalışan sistemler de kurgulayabilir, evde yokken yerine bakacak bir robot da. Üretimi tamamen kendi yaratıcılığıyla sınırlıdır. Bazen hepimizin ihtiyacı olan ama hiç aklımıza gelmemiş basit bir düzenek üretir, bazen de dünyanın öbür ucundaki bilimcilerin üzerine çalıştığı bir teknolojiyi yaratır.
Maker; Bilgisayar yazılımından, elektronik devre kullanmaya, lehim yapmaktan, tahta işlerine kadar, her türlü yapım, üretim konusunda çalışmalar yapar.
MAKE NASIL OLUNUR?
Make; yapmak, üreten, geliştiren, yapan kişiler ise maker’dır
Yemek yapmaktan model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığıyla yapılan bir model araçtan 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen her ürün, süs eşyası, takı, oyuncak aslında Maker hareketi kapsamında, Maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.
Maker hareketi, teknoloji ile “kendin yap” kültürünün birleşmesinden oluşan, dünyada hızla yayılan bir akımdır. Kendin yap sisteminin teknolojik hali…