Arduino Ne İşimize Yarar ve Neler Yapabiliriz ?

Arduino Ne İşimize Yarar ve Neler Yapabiliriz ?

Evet soru aslında olduğunca açık. Arduino'yu bilmek bize neler kazandırır ve onunla neler yapabiliriz. İlk olarak Arduino'dan biraz bahsedelim... Arduino genel olarak elektronik bir devre kartı. 
Üzerinde 8bit 16 Mhz hızında çalışan bir işlemci var. Bu kart 5V ve yaklaşık 40 mA akım ile çalışıyor. Atmega 328 işlemcilerde 14 dijital 6 analog pin bulunuyor.

Dijital  Kavramı 

Dijital elektronik çoğumuzun bildiği gibi aslında 1 ve 0' lardan oluşur. Yani ekranda okuduğunuz bu yazı bile aslında bir ve sıfırların ekrana yazdırılmasından oluşur. Dijital kavramı Arduino'da karşımıza çıkan kavramlardan biridir. Örneğin basit bir ledi yakmak istiyorsunuz. Ledin bir ucunu anota (-) bir ucunu da Arduino'nun bacaklarından (biz bunlara pin diyoruz) birine bağlıyorsunuz. Evet , bir ledi yakıp söndürmedeki aslında zor görünen kısım bukadar. Yazılım kısmında ise işte işe dijital giriyor. Led söndürüp yakmadaki basit mantık nedir sizce ? Ledi açıp kapatmak öyle değil mi ? Yani biz ledin bağlandığı bacağa bir dersek led yanacak 0 dersek led sönecektir. İşte dijital elektronik bundan ibarettir tamamen. 

Neler Yapabilirim ?

Arduino ile neler yapabilirim ? Arduino ile aslında pek çok elektronik uygulamayı geliştirebilirsiniz. Tabiki bir ay robotu falan yapamazzsınız ama gerekli bilgi ve tecrübeyle en basintinden bir Quad-Copter yapabilirsiniz. Peki kendinizi geliştirmek için ne yapmalısınız ? Kendinizi geliştirmek için sürekli projeler üretin. Sıcaklık sensörleriyle çalışın , çizgi izleyen robotlar yapın , Infra Red kumandalarla gelen veriyi okuyun. Yani kısaca hayal gücünüzü kullanın. Gerisi zaten gelecektir. Örneğin Arduino ile yapılmış birkaç sıradışı proje : http://www.instructables.com/id/20-Unbelievable-Arduino-Projects/  

Sınırlarım 

Bir önceki paragrafta belirttiğim gibi Arduino'yla bir ay robotu yapamazsınız veya ona Windows , Linux , Android gibi işletim sistemleri kuramazzsınız. Sınırlarımız tamamen 1 ve 0 yazan 16 Mhz lik işlemciden ibaret. Ancak tabiki bunu küçük görmeyin. Neler Yapabilirim ?paragrafında verdiğim linki incelerseniz bu küçük aletin sınırlarının nekadar geniş olduğunu görebilirsiniz


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis