Günümüz teknolojilerini özgün fikirleri ile harmanlayarak, ürün üreten kişilere maker adını veriyoruz. Özellikle iş sahasının dar olduğu ülkemizde, yaratıcı düşünceler ve makerlık git gide daha da önemli hale geliyor.
Çocukların yaratıcılıklarını teşvik etmek önemli.Maker hareketi de çocukları desteklemek için ideal. Farklı yaş gruplarına uygun olarak üretilen maker araçları, çocuklarını yaratıcılığını geliştirirken yeni beceriler edinmelerine de yardımcı oluyor. Aşağıda üç farklı yaş grubuna uygun bazı maker araçlarını sıraladık.
5-7 Yaş Arası Maker Araçları
Özellikle görsel zekanın da gelişimi adına hayati olan bu eğitimler, çocuğunuzun başarılı bir maker olması için harika bir fırsattır. 5 -7 yaş grubundaki çocuklara oyunlar ile destekleyici kodlamaya giriş eğitimleri programlamanın temelini öğretmek için idealdir.
WowWee Elmoji
WowWee Elmoji(Renkli Elmoji robotu), henüz okuma öğrenmemiş çocuklara kodlamayı öğretmek için tasarlandı. Erken yaşta kodlama eğitimine giriş sağlayan bu renk, emojilerle görsel olarak çocuğun öğrenmesini destekliyor. Çocukların, robotun gösterdiği programlama komut dizilerine göre LCD ekran üzerinde yer alan emojilere tıklaması gerekiyor.
Scratch
Scratch, farklı yaş grupları için MIT Media Lab tarafından geliştirilen bir kodlama öğreticisi. Çocuklara animasyon ve hikaye gibi görsel ve etkileşimli öğeler sayesinde programlamanın temelini öğretiyor. 8-10 yaş için de uygun olan program, 5-7 yaşa uygun basitleştirilmiş ara yüze de sahip.
8-10 Yaş Arası Maker Araçları
8 – 10 yaş grubunda ise kodlama ve elektronik eğitimlerinde, çocuklar maker olmanın temellerini bu yaş grubunda öğrenme şansına erişiyorlar. Bu sistemde öğrenciler mobil uygulamalar yaratmak ve oyun yazmak gibi önemli araçları öğrenmeye başlıyorlar. Makerlığın temeli diyebileceğimiz bu eğitim iyi bir maker olmak için ideal.
Bitsbox
Bitsbox, çocuklara programlamayı öğretmeyi amaçlayan maker araçları arasında. JavaScript ve HTML dillerine odaklanan program, aynı zamanda uygulamaların paylaşılmasına da izin veriyor. Böylelikle çocuklar oluşturdukları programı arkadaşlarına gösterebiliyor.
Hasbro FurReal Makers; Proto Max
Çocuklar, köpek şeklinde görünen Max isimli bu eşlikçi robotu programlayıp hareket etmesini sağlayabiliyorlar. Örneğin, Max’in burnuna dokunup kuyruğunu kovalamasını sağlamak mümkün. Bu araç, çocukların programlamanın mantığını öğrenmesine yardımcı oluyor.
11-14 Yaş Arası Maker Araçları
11 – 14 yaş grubunda öğrenciler makerlığın önemli araçlarını öğrenme fırsatına erişiyorlar. Tasarım ve robotik araçları öğrenebilecekleri bu yaşta, kendi yarattıkları robotlara yön verebilir, giyilebilir teknolojiyi deneyimleyebilirler. Özellikle bu yaş grubundaki araçlarla 3 boyutlu dünyaya adım atabilmekteler. Bu yolla yine düşünsel becerileri, motor becerilerini ve sosyal becerilerin geliştirirken bir yandan da iyi bir maker olmanın adımlarını atacaklar.
App Inventor
11-14 yaş çocukların beklentilerine ve becerilerine göre MIT tarafından geliştirilen App Inventor, çocukların ilk programını yapmasına yardımcı oluyor. Sürükle bırak sistemiyle çocuklar, Google Play mağazasına yükleyebilecekleri Android uygulamalar geliştirebiliyorlar.
Python
Python, nesne yönelimli, yorumlanabilen, birimsel (modüler) ve etkileşimli bir programlama dilidir. Girintilere dayalı basit söz dizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Bu da ona söz diziminin ayrıntıları ile vakit yitirmeden programlama yapılmaya başlanabilen bir dil olma özelliği kazandırır.
Snap4arduino
Snap4arduino , Snap görsel programlama dilinden (visual programming language) geliştirilerek çocukların Arduino öğrenmesi için hazırlanmış bir programdır. Program Arduino’nun tüm versiyonları ile çalışabilmekte olup, kullanımı oldukça kolaydır.Programın en güçlü özelliği ise Arduino’yu bilgisayar üzerinden kontrol etmesi nedeniyle arduinoya bağlı cihazları kullanarak bilgisayar üzerinde yazacağınız oyunları yönetebilirsiniz.
mBlock
mBlock, Makeblock firmasının üretmiş olduğu robot kitlerini programlamak için tasarlamış olduğu, Scratch tabanlı bir geliştirme programıdır. mBlock, platformunu en güzel taraflarından bir tanesi scratch’da olduğu gibi bilgisayara kurup internet bağlantısı olmadan çalışma yapabilmemize olanak sağlaması. Mblock; scratch açık kaynak kodunun kullanarak arduino projelerinizi kodlamayı ve etkileşim oluşturmaya dayanan bir grafik programlama ortamıdır.
16 yaş ve üstü yetişkin kategorisinde bu işi bir meslek olarak gören kişilere ve bir hobi geliştirmek isteyen kişilere yönelik araçlar bulunmakta. Robotik, elektronik araçlar ve en önemlisi dijital kodlama araçlarını öğrenme fırsatı yakalayabilirler.
28.03.2019