Geleceğin Bilim İnsanları Optimum'da Buluştu

Geleceğin Bilim İnsanları Optimum'da Buluştu

Yeni nesli, tüketimden çok üretime teşvik eden ve tüm dünyada hızla yayılan bir akım olan maker (üreten kişi) teknolojiye ilgi duyanlar, Adana’da bu alanda ilk kez halka açık olarak Optimum Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nde düzenlenen fuarda bir araya geldi. Geleceğin bilim insanlarını buluşturan ‘’Marker Teknoloji Fuarı”, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.
Atölye çalışmalarıyla çocukların üretkenliğini geliştirip “Kendin Yap” kültürünün oluşmasına imkan sağlayan Optimum, Çukurova Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Derneği (ÇUBİTED) iş birliği ile 6 ay boyunca her Cumartesi ve Pazar günleri düzenlediği Marker Teknoloji Atölyesi’ne katılan çocuklar, üretkenliklerini Marker Teknoloji Fuar’ında sergileme imkanı buldular.
Atölye öğrencilerinin yanı sıra bazı devlet ve özel okul öğrencilerinin de katıldığı “Maker Teknoloji Fuarı” binlerce teknoloji meraklısını bir araya getirdi. Çevre il ve ilçelerden gelen konukların da 3 gün süreyle ilgi gösterdiği fuarda öğrenciler, kendi geliştirdikleri projelerin sunumunu yaptılar. Öğrenciler, fuarda sergilenen projeleri yakından inceleyen ziyaretçilere buluşlarıyla ilgili bilgiler verdiler.
Problem çözebilen, inovasyon ve keşif yapabilen, öz güven sahibi, tutarlı düşünebilen, teknoloji okur-yazarlığı yüksek bireylerin yetişmesine katkı sunmak amacıyla düzenlenen fuarda, robotların işletim sistemini inceleyen, kodlama ve yazılımın temel kurallarını öğrenen, 3D yazıcılarla ilginç tasarımlara imza atan çocuklar, becerilerini sergileyip fikir paylaşımında bulundular.
Çukurova Bölgesi’nde Maker teknolojisini yaymak, bilgi paylaşımı ve okulların Maker teknolojisiyle tanışmasının amaçladığı fuarda, çeşitli okulların öğrencileri, Caretta Carettalara yönelik sosyal sorumluluk projesi, engellilere özel park alanı otomasyon sistemi, kafa topu oyunu, uzay oyunu, uçak simülasyonu, LCD ekran kullanımı, helikopter yapımı, park sensörlü araba, sonsuz enerjili powerbank, yaprak temizleyici, ışıklı kitap okuma aparatı, dans eden araba, depreme karşı dayanıklı ev, ışıklı baston icatları, sıvı basıncı, engelden kaçan araba, servo robot, bilim insanları tablosu, açı sensörü, bee bot, sistematik ve algoritmik düşünce, problem çözme ve kriz yönetimi alanlarında icatlar, ışığın enerjisini alarak hareket eden oyuncak böcek, engelleri görüp yönünü değiştiren araba, ampulü yakabilen küre projeleri ile fuara renk kattı.
Fuardaki tek devlet okulu olma özelliğine sahip olan Mehmet Akif İnan Anadolu Lisesi’nin Proje Kulübü öğrencileri ise zaman sıkıntısı yaşayanların park sorununu ortadan kaldıran “Smart park”, “Toplama drone” ve “M Block” projelerinin sunumunu yaptılar.
Fuardaki “Zaxe” standında ise tamamen Türkiye’de geliştirilen 3D yazıcılar aracılığıyla uygulanan 3 boyutlu baskı teknikleri tanıtıldı. Yazılım mühendislerince daha önceden tasarlanan modellerin baskısının yapıldığı standı ziyaret edenler, Albert Einstein’dan Galata Kulesine, ABD’nin New York şehrinden Orta Çağ şatolarına kadar birçok mekanın ve dünyaca ünlü isimlerin 3 boyutlu baskıları görme imkanı elde ettiler.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis