Maker Hareketi STEM’in Dışına Çıkmalı

Maker Hareketi STEM’in Dışına Çıkmalı

Biliyoruz ki STEM ( Science, Technology, Engineering, Math – Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik), çok önemli. Ülkelerin gelecek ekonomilerinin sağlıklı olması için STEM eğitimi gerekli. PISA sınavlarında geride kalan büyük büyük ülkelerin neden geride kaldığını düşündüğümüzde bu ülkelerin STEM ile ilgilenen çocukları elde edememesinin, matematik ve fen konularında geride kalmasına bir sebep olarak düşünebiliriz. Ne yapmalıyız?

Siz de Maker Hareketi’ne girin. Make Magazin okumamış veya bir Maker Faire’e hiç katılmamış olanlarınız için Maker Hareketi, “bağımsız tasarımcılar, üreticiler, tamirciler tarafından teşvik edilen, teknolojiye yönelik bir kendin yap yaklaşımına odaklanan alt kültür ürünüdür”. Basitçe söylemek gerekirse makerlar; 3 boyutlu yazıcıları, devreleri, kartonları, kodlamayı, Rasberry Pi’yi, ledleri, timsah klipleri ve bu tarz şeyleri seven kimselerdir. Maker Hareketi’nin kalbinde bir şeyi düzeltmeye çalışmak ve inşa etmek var. Bu öğrenciler için STEM’in cazibeli olmasını sağlıyor. “Yapmak” deneyimsel, uygulamalı ve yaratıcıdır. Maker Hareketi, mevcut STEM çılgınlığıyla iyi uyumlu. Sonuçta kim bir muzu, klavyeye çevirmek istemez ki?

Peki benim STEM ile Maker Hareketi arasındaki bu özel problemim ne? Makey Makey’i seviyorum, öğrencilerim web siteleri yapıyor. Geçmişte öğrencilerim  “Marble Run” tasarladılar. Bu inşacı pedagojiye hayran oluyor, büyüleniyorum.

Ama yapmanın, STEM ile sınırlı kalmaması gerektiğine inanıyorum.

“Yapmak”, bir uygulama programlamaktan veya harika teknolojik nesneler ile uğraşmaktan daha fazlasıdır. Yapmak, müfredatın tüm parçalarına kadar uzanması gereken bir yetkilendirme tutumudur. Öğrenciler; nasıl fikirler üretilir, nasıl sanat yapılır, nasıl şiir yazılır, nasıl tartışılır, nasıl bir değişim ortaya çıkarılırı iyice öğrenmesi gerek. Kısacası STEM, öğrencilerin gerçekten yaratmaya teşvik edildiği tek ortam olmamalıdır. STEM’in ötesinde bir hayat var ve Maker Hareketi bunun dışına çıkmalı.

Şu anda, eğitimin net parasal bir değerle olması gerektiği çağda yaşıyoruz. Eğitim, değerini kanıtlamalıdır. Eğitim, pazara hizmet etmelidir. Eğer eğitim saf bir ekonomik yatırım olarak görülüyorsa, bunun ölçülebilir getirisini de elde etmeliyiz. STEM alanlarında yenilikçi işler edinmek en iyisi. Ancak yenilik, birçok kaynaktan gelir. Kitaplardan, güzel müziklerden, harika keşiflerden, kültürel alışverişlerden, sanattan ve araştırmalardan.

“Yapmak” teknolojiden daha fazlasıdır. Ekonomiden daha fazlasıdır. İnovasyondan daha fazlasıdır. Küresel rekabetten daha fazlasıdır. STEM’den daha fazlasıdır. Yapmak; yaratmak, ortaya çıkarmakla ilgilidir. Hepimiz yapmalıyız, sadece yüksek kaliteli bir STEM eğitimi alanlar değil. Herkesin yapma gücü olduğunda, herkesin gerçek insan olma gücü de olur.

kaynak: Tim Monreal, Medium 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis