Robotik bilimi, her geçen gün daha da gelişerek geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. Bu sebeple de özellikle yurtdışında olsa da, Türkiye’de de bu alana ciddi anlamda yatırımlar ve teşvikler yapılıyor. Robotik eğitimi sayesinde de çocukların küçük yaşlarda kodlama ile tanışması sağlanarak, gelişimlerinin de olumlu bir şekilde etkilenmesine olanak sağlanıyor.
Ülkemizde de son günlerde bazı özel okullar, kurslar ve maker atölyeleri robotik eğitimi vermeye başladı bile.
Robotlar, sensörleri yardımıyla çevresinden bilgiler toplayan ve bunları girdi olarak kabul edip yorumlayarak çıktı üreten aygıtlardır. Robotik ise robotların belli bir amaç için kullanılmasını sağlamak amacıyla üretilmesini sağlayan bilim dalı olarak tanımlanabilir. Robotik alanında birçok mühendislik dalı ve sosyal bilimler dalı bir arada çalışıyor. Bilgisayar, yazılım, kontrol birimleri ve makina alanlarının bir arada birbiriyle entegre olarak çalışmasıyla robotlar meydana geliyor.
Son günlerde robotlarda sağlanan gelişmeler, bu konunun gelecek için ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Ayrıca robotik ve kodlama sayesinde çocukların eğitim ve sosyal hayatlarında da olumlu gelişmeler izleniyor.
Çocuklar için robotik kodlamaya başlamak, öncelikle oyuncaklarla olmalıdır. Robotik ve kodlama için özel olarak tasarlanan özel setler sayesinde çocukların bu alanda gelişmeler elde etmesi sağlanabilir. Ortalama olarak 10 yaşına kadar oyuncak ve alternatif bazı yöntemler ile kazandırılması gereken kodlama yeteneği, bu yaştan sonra programlama dilleri ile devam ettirilmelidir. Peki, robotik ve kodlama çocuklara nasıl etki eder?
16.11.2018